top of page
Ara

Levrek Balığının Sevdiği Rüzgar; Poyraz!

  • Mehmet ÇARKCI
  • 23 Kas 2016
  • 3 dakikada okunur

Levrek balığı Karadeniz Marmara ve Akdeniz kıyılarının belki de en sevilen balıklarından biridir. Bu gün sizlere birçok deniz avı meraklısı arkadaşımızın yakından tanıdığı bu balık türünden bahsederek başlamayı düşündüm fakat bu güzel balığın tarihçesinden ve familyasından bahsetmek yerine daha çok nasıl avlanacağından bahsetmenin daha doğru olacağına karar verdim.

Öncelikle bilmemiz gereken en önemli huşulardan birisi bu güzel balığın güzel olduğu kadar zeki hızlı ve atak olmasıdır. Ayrıca çok da dikkatli bir balıktır. Avlama esnasında herhangi bir tehlike ile karşılaşırsa muhtemelen bir daha aynı avlak bölgesine yaklaşmakta çok tedirgin davranıp yaklaşsa da suya bırakmış olduğunuz yeme çok nazlı ve dikkatli yaklaşacaktır. Bunun için av esnasındaki duruşumuz bile çok önemlidir. Bizim tavsiyemiz denize yüzünüz değil de yan tarafınız bakacak şekilde durmanızdır. Karşımızdaki balık bir istavrit veya bir çinakop değildir. Levrek balığı avlarken dikkat etmemiz gereken önemli hususlardan biri de sabırlı olmaktır. Bu balığı bize getirecek olan bizim onu avlarken göstereceğimiz sabrımızdır. Bu balık türünün birçok avlama metodu vardır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Sırtı Yaparak

  • Savurma Takımlar İle

  • Kıyıdan At Çek İle

  • Yemli Bırakma

  • Dip Sürütmesi

  • Levrek Şemsiyesi Kullanarak

  • Levrek Çaparisi ile

  • Zoka ile

Yukarıda da görüldüğü gibi bu balığı avlamak için birçok yöntem vardır fakat ne kadar çok yöntem olsa da bu balığı yakalayabilmenin en temel yolu sabır ile beklemekten ve levrek balığını hafife almamaktan geçer. Biz burada bütün avlama tekniklerinden bahsetmek yerine bu kış ayının yaşandığı Karadeniz de bolca rastladığımız poyraz rüzgârlarında en güzel avlanma metodu olan Yemli Bırakma ile levrek avından bahsedeceğiz.

Bu yazıyı okurken aklınıza poyraz rüzgârı ve yemli bırakma arasında nasıl bir bağlantı olduğu sorusu gelebilir. Bunun için kısa bir açıklama yapacak olursak bilindiği üzere poyraz rüzgârları kışın sert ve soğuk esen rüzgârlardır. Kış aylarının sert rüzgârı olan bu rüzgâr havanın sıcaklığını düşürdüğü gibi suyun sıcaklığını da düşürecektir. Düşen bu su sıcaklığı ise levrek balığını derinlere çekecek hareketsizleştirecek ve av bulmasını zorlaştıracaktır. Av bulmakta zorlanan Levrek balığı daha kolay avlara, hatta leşlere yönelecektir. Esen bu rüzgârlar hava sıcaklığını düşürüp levrek balıklarını daha derinlere çekerken aynı zamanda denizde dalgalar oluşturup dalgaların dalga kıranlara veya kıyılar vurarak zemindeki kurtçukları su yüzüne çıkaracaktır. Soğuk sebebi ile yem bulmakta zorlanan levrek balığı için ise bu yemler en kolay yem olma statüsünde bulunmaz nimetlerdir. Levrek balıkları bu yemleri yiyebilmek için dalgaların pah kırdığı yerlere kadar geleceklerdir. İşte bu durumlar oluştuğunda Yemli Bırakma metodu ile Levrek balığını yakalamak daha kolay olacaktır. Çünkü balık hem daha aç hem daha dikkatsiz hem de daha kolay yemlere meyilli hale gelmiştir. Bu sebeple Levrek balığı yakalamakta Yemli bırakma metodu kullanan avcı arkadaşlarımızın bu rüzgârları takip edip Levrek avına çıkmalarını tavsiye ediyoruz.

Yemli bırakma avında ise kullanılacak en güzel yemlerden birisi kolay bulunan ve avcı dostlarımızın da bildiği bizim de hem tek hem de bizim avcı dostlarımızın yakaladığı levrek ile birlikte resmini paylaştığımız Deniz Tekesidir.

Deniz tekesi kolay bulunan yem olduğu kadar aynı zamanda da kancaya takıldığında canlı bir yem olma özelliğini de korumaktadır. Deniz tekesinin canlı kalma özelliği Levrek balığının dikkatini daha fazla çekecektir. Çünkü bilindiği üzere Levrek balığı kış aylarında ne kadar kolay yemlere meyil etse de Levrek balığının daha çok canlı ve hareketli yemlere meyil ettiği aşikâr bir gerçektir. Bu yüzden Levrek balığını avlamak için Deniz tekesi kullanmanın daha faydalı olacağını düşüyoruz.

Bu düşüncelerimiz ile yazdığımız bu yazımızın sizlere faydalı olmasını arzu ederek siz değerli avcı dostlarımıza bu soğuk poyraz rüzgârlarının en çok rastlandığı kış aylarında bol ve bereketli Levrek avları diliyoruz…

Kaynakça (Karadağ, 2012)

23 Kasım Çarşamba, 2016 tarihinde Avlak Yeri: http://www.avlakyeri.com/balik_avi/levrek_baligi_ve_avlanma_teknikleri.html adresinden alındı

Karadağ, S. (2012, Şubat 22). Kasım 23, 2016 tarihinde Coğrafya Bilim: https://cografyabilim.wordpress.com/tag/poyraz-ruzgari-ve-ozellikleri/ adresinden alındı

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page